Book Review : Aku Kan Novelis!

AKU KAN NOVELIS ! BY NURUL SYAHIDA

Title : Aku Kan Novelis!

Author : Nurul Syahida

Published : 2010 by Buku Prima Sdn Bhd

Language : Malay

Source : Purchased

Pages : 455

Price : RM17.90

ISBN : 9789675489068

SYNOPSIS

Aku tersenyum bangga melihat mereka. Hasil kehebatanku. Hasil kekuatanku menghasilkan perasaan cinta dan mewujudkan perhubungan. Hasil seorang novelis terulung. Apa salah aku pada kedua makhluk ini sampai mereka sanggup memperlakukan aku begini? Adakah kerana aku berlagak dengan mereka bahawa aku dapat menyelesaikan masalah mereka? Memang logik pun kan? Sudah berapa lama Iza terbelengu dengan masalah cintanya dengan Hisham yang tak berkesudahan. Akhirnya aku mempertemukan dia dengan Helmi. Kini mereka memperkenalkan aku dengan lelaki yang serupa ini. Dengan niat apa? Supaya aku tidak mengganggu percintaan mereka dengan membelengukan aku dengan masalah lain pula?
Aku benci dengan keresahan ini dan aku tahu mengapa. Membenci Roul menjadi sesuatu yang amat sukar. Membenci warna rambutnya sudah kurasa kurang relevan kerana ia tidak lagi mengganggu tumpuanku, malah kini aku boleh berbicara dengannya tanpa memikirkan betapa hodohnya warna itu. Membenci bicaranya yang penuh dengan carutan juga sudah kurang penting kerana ia sudah sebati dengan telingaku. Rasa benci pada mata kanannya juga makin berkurangan kerana kini aku hanya perlu merenung pandangan mata kirinya yang hitam dan mendalam itu dan hatiku akan terasa berdebar. 

THE CHARACTERS

I liked how Nurul Syahida wrote a book with these are characters whose had a different scope of work. Like Safi, she’s a novelist who can do her work anytime, anywhere she’s wanting, whether it’s at KFC, her parents’s place or Iza’s place, as stated in the first chapter of the book. Meanwhile, Iza and Helmi, the most cutest and suitable to stay together. Jis and Masni, Iza’s housemates is the most kind-hearty, funny and open minded housemates which is made me feel like to have a housemates like them too, watching favorite movies together, when there’s sad part they’re crying together, laughing together.


THE FAVORITE CHARACTER

ROUL. First time I read a book that has shoulder length and red-colored hair male character, busking and drawing in front of CM (Central Market), using gua lu while talking with his friends and his girlfriend, Safi  but when Safi said she’s not interested with someone who’s using gua lu instead of saya awak while talking with anybody, Roul decided to called Safi as Lulu instead of sayang, manja and whatsoever. He’s weird and sweet in his own way and different from others. I wish someday, a gentleman will call me Lulu too. I think we need to  find someone like Roul, we need more ‘Roul‘, a gentleman like him, a guy who trying hard to get someone he’s adore and braved enough to confess that he’s love you without shame and fear.


THE PLOT

The plot was pretty interesting the whole time. I love Aku Kan Novelis! simple and modest plot which is in line with my attentiveness. Although there is some sad and quite serious part, I still can consider it. Reading 455 pages book is not a big thing for me and Nurul Syahida knows how to keep her readers engaged the whole time with the book storyline. 


FAVORITE PARTS

i. When Safi and Roul stuck in the horrible traffic jam and both of them began to share  their passion, favorite singer and song, their dream to kill time. Roul also teasing Safi when the moment on their first blind date, Safi sang when she in public toilet while she adjusted her tudung then she danced.

ii. When Helmi and Iza  came across each other for the second time at mamak when Iza disappointed with Hisham when she found out that Hisyam lied to her. She ordered nasi kerabu and teh ais gelas besar and told everything to Helmi about what happened and cried.

iii. When Safi got a call from her big sister’s friend, she decided to returned to her hometown. Then she visited her bestfriend’s grave, Fakri. Safi talked at Fakri’s grave which she had seen someone and she really love ‘the someone’ which is she meant Roul. Let me admit something, I don’t know about you, but when I read this part I’m crying. For me this is the sad part ever.


THE WRITING STYLE

If you like and had read Nurul Syahida’s books before, you must be familiar with her writing style. I loves her. Her writing style is something.


FAVORITE QUOTES

i. “Orang asyik fikir fasal Ari. Orang asyik fikir betapa kejamnya manusia kerana membuatkan orang kehilangan Ari. Orang bencikan semua yang ada kena-mengena dengan kematian Ari. Orang tak mau teruskan hidup, orang tak nak bahagia sebab orang rasa orang cuma akan bahagia dengan Ari.”

“Orang asyik takut orang akan lupa pada Ari. Orang takut orang lupa macam mana rupa Ari, macam mana suara Ari, macam mana Ari ketawa. Orang takut suatu hari nanti Ari akan jadi satu lukisan kosong atas kanvas. Sebab tu orang habiskan hari orang dengan mengingati Ari sepanjang masa. Supaya orang tak lupa. Tapi orang lupa, yang orang juga perlu bahagia. Dan semalam masa Sue cakap fasal kita, orang sedar, Ari dah pun jadi kenangan dalam hidup orang.”

Air mata ku berlinangan. 

“Orang minta maaf. Tapi orang dah jumpa lelaki lain. Sepanjang masa orang berada di sini, orang asyik terfikir tentang dia. Dia datang dalam mimpi orang, dalam fikiran orang. Orang tinggalkan dia sebab orang rasa marah sebab dia mengingatkan orang pada tempat tu, pada orang-orang yang menyebabkan Ari tak ada lagi. Tapi sekarang orang sedar, orang tak marah pada dia. Orang tak pernah marah pada dia. Orang sayangkan dia. Orang nak jadi sebahagian dari hidup dia. Dan walau bagaimanapun orang hukum diri orang, Ari tak akan kembali.”

“Orang minta maaf sebab orang dah jumpa pengganti Ari. Tapi Ari tetap akan jadi sesuatu dalam hidup orang.”

ii. Warna biru tak elok, ambil warna putih, nampak suci

iii. Feminisme tidak banyak membantu wanita sebenarnya. Ia hanya membuat kaum lelaki menjadi semakin malas. 

iv. “Aku tak nak tahu semua tu.” 
“Oh.” 
“Habis Lulu nak apa?” Aku menuding jariku ke dadanya. Dia mengerut dahi. “T-shirt gua?” 
“Hati kaulah!” 
“Yang tu gua dah bagi. Minta benda lain pula.” 

v. “Dunia ini adalah rumah sakit jiwa. Gua dan lu juga adalah pesakit gila,” jawab Roul 

“No. Dunia ini adalah pentas. Aku penulis skrip dan kau adalah watak yang aku matikan pada bab pertama.”

“Tapi lu tak matikan pun. Lu cuma harap lu boleh matikan. Sebab sampai sekarang pun gua masih lagi ada disini. Dan lu masih layan gua bercakap.”

Kuketap bibirku. Melayan pemuda ini bercakap hanya akan membuatkan aku rasa makin sakit hati. Keadaan itu kuteruskan sehingga sampai di hadapan bilik editor. Tombol pintu kupulas dan sebelum aku masuk, sempatku menoleh pada Roul di belakangku. 

“Mungkin kau bukan watak dalam novel aku, sebab tu kau tak mati-mati sampai sekarang, ” ujarku sebelum menghilangkan diri ke dalam bilik meninggalkan Roul sebelum dia membalas kata-kataku. 

vi. “Are you saying that he doesn’t love me?” tanya Iza perlahan. 
“No. He does love you. Tapi dia belum sedar hal itu. Dia simpan awak, in case kalau dia jumpa seseorang yang lebih baik. Dia tak sedar itu yang dia buat. Tapi dia memang sayangkan awak.”
“Kalau dia sayangkan saya, kenapa he’s not worth it?”
“Sebab dia bodoh. Sebab lelaki yang bagus, Iza, ialah lelaki yang nampak apa yang dia nak dan akan cuba dapatkan sebelum dirampas. Awak ada kualiti lain. Awak perlukan lelaki yang pandai,” ujar Helmi lagi.
Iza mengeluh.
Memang Hisyam bodoh. Atau mungkin Hisyam pandai kerana berjaya membuatkan dirinya jadi bodoh. Bodoh kerana menanti lelaki itu.
“Saya ni sepuluh kali ganda lagi pandai dari dia. Tapi saya tak tahu kalau awak rasa saya cukup pandai untuk awak?” ujar Helmi.
Kedua-dua mata bertentangan .
Hati Iza terasa deras.


FINAL THOUGHTS

Nurul Syahida made it. She didn’t including any super duper rich male characters which is always read in another novels in her book. If you need a not-heavy book, then I’ll suggest this book. 

Have you read Aku Kan Novelis !yet? Do you love the Aku Kan Novelis! as much as I do?

Happy reading!

4 thoughts on “Book Review : Aku Kan Novelis!

  1. Cehhh.. Dah 6 tahun dah kak oii. hehe takpe2,. Alasan masih boleh diterima.

    Tapi, kan . satu je nak tahu. Betul ke Roul tu ada galeri seni di Damansara Uptown? Kalau dulu baca novel2 ni, rasa macam dorg berangan je lebih dan kita ingat depa duk create2 nama tempat ni semua. hihii.

    rupanya realiti ada nama jalan tu, nama daerah2 tu 🙂

  2. Ada jugak sesetengah blogger yang creat je tempat-tempat tu semua ada yang tak.. Bab galeri seni tu tak tau la sebab tak pernah pergi sana hehe. Lama kan? Baru buat review hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge